ภาวะสูงอายุ » วัยสูงอายุกับการขาดกรดอะมิโนซีสเตอีน สารตั้งต้นการสร้างกลูทาไธโอน
Am J Clin Nutr 94(3): 847-53, 2011
Deficient synthesis of glutathione underlies oxidative stress in aging and can be corrected by dietary cysteine and glycine supplementation.

ภาวะขาดกลูทาไธโอนในผู้สูงอายุเกิดขึ้นจากอัตราการผลิตกลูทาไธโอนที่ลดลงอย่างมาก การเสริมอาหารด้วยสารตั้งต้นกลูทาไธโอนเช่น กรดอะมิโนซีสเตอีนและไกลซีนสามารถฟื้นฟูการสังเคราะห์กลูทาไธโอนและเพิ่มปริมาณ
กลูทาไธโอนในร่างกายให้กลับสู่ระดับปกติได้ นอกจากนี้ยังลดภาวะเครียดจากอ็อกซิเดชั่นและความเสียหายกับ
ชีวโมเลกุลที่เกิดจากปฏิกิริยาเคมีอ็อกซิเดชั่นได้ ผลการวิจัยนี้แสดงให้เห็นถึงแนวทางที่ปฏิบัติได้จริงและมีประสิทธิภาพในการลดภาวะเครียดจากอ็อกซิเดชั่นที่เกิดขึ้นในวัยสูงอายุ


Glutathione deficiency in elderly humans occurs because of a marked reduction in synthesis. Dietary supplementation with the glutathione precursors cysteine and glycine fully restores glutathione synthesis and concentrations and lowers levels of oxidative stress and oxidant damages. These findings suggest a practical and effective approach to decreasing oxidative stress in aging.


Age (Dordr) 37(5):96, 2015
An increased need for dietary cysteine in support of glutathione synthesis may underlie the increased risk for mortality associated with low protein intake in the elderly.

ผลวิเคราะห์ล่าสุดจากโครงการสำรวจสุขภาพและโภชนาการประชากรแห่งชาติ the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) III cohort แสดงให้เห็นว่ากลุ่มประชากรตัวอย่างที่อยู่ในช่วงวัยกลางคนที่รับประทานอาหารโปรตีนในสัดส่วนไม่เกิน 10% ของปริมาณแคลอรี่ที่ได้รับทั้งหมดต่อวันมีความเสี่ยงต่ออัตราเสียชีวิตที่ค่อนข้างต่ำ แต่อย่างไรก็ตามในบรรดาผู้ที่มีอายุเกิน 65 ปีไป ปริมาณการบริโภคโปรตีนในสัดส่วนต่ำเช่นนี้กลับมีอัตราความเสี่ยงต่อการเสียชีวิตที่สูงขึ้น การค้นพบนี้สอดคล้องกับผลการศึกษาด้านระบาดวิทยาอื่นๆ ที่พบว่าการบริโภคโปรตีนในสัดส่วนที่สูงจะช่วยให้ผู้สูงอายุมีอัตราการสูญเสียมวลกล้ามเนื้อและความหนาแน่นของมวลกระดูกที่ต่ำกว่า นอกจากผลต่อการเสริมสร้างเนื้อเยื่อแล้ว การบริโภคโปรตีนในสัดส่วนสูงยังช่วยปกป้องผู้สูงอายุโดยมอบกรด อะมิโนจำเป็นในการสังเคราะห์โมเลกุลต่างๆ ที่ทำหน้าที่ปกป้องสุขภาพ หลักฐานการวิจัยจำนวนมากขึ้นเรื่อยๆ บ่งชี้ว่าอัตราการผลิตกลูทาไธโอนทั้งในมนุษย์และหนูลดลงตามอายุที่สูงขึ้น…ความต้องการกรดอะมิโน
ซีสเตอีนที่สูงขึ้นเพื่อใช้ในการผลิตกลูทาไธโอนอาจเป็นสาเหตุหนึ่งที่เพิ่มความเสี่ยงต่อการเสียชีวิตในผู้สูงอายุที่บริโภคโปรตีนในปริมาณต่ำ

A recent analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) III cohort has revealed that relatively low protein intakes in mid-life (under 10 % of calories) are indeed associated with decreased subsequent risk for mortality. However, in those over 65 at baseline, such low protein intakes were associated with increased risk for mortality. This finding accords well with other epidemiology correlating relatively high protein intakes with lower risk for loss of lean mass and bone density in the elderly. Aside from its potential pro-anabolic impact, higher dietary protein intakes may protect the elderly in another way-by providing increased amino acid substrate for synthesis of key protective factors. There is growing evidence, in both rodents and humans, that glutathione synthesis declines with increasing age,… An increased need for dietary cysteine in support of glutathione synthesis may underlie the increased risk for mortality associated with low protein intake in the elderly.


Phil. Trans. R. Soc. B 360: 2355–2372, 2005
Oxidative stress and ageing: is ageing a cysteine deficiency syndrome?

หลายการศึกษาวิจัยทางคลีนิกพบว่า การเสริมอาหารด้วยกรดอะมิโนซีสเตอีนช่วยเพิ่มประสิทธิภาพการทำงานของกล้ามเนื้อ ลดสัดส่วนไขมันต่อมวลกล้ามเนื้อในร่างกาย ลดระดับสารก่อการอักเสบ cytokine tumour necrosis factor a (TNF-a)ในพลาสม่า เพิ่มประสิทธิภาพการทำงานของระบบภูมิคุ้มกันและเพิ่มระดับโปรตีน
อัลบูมินในพลาสม่า เนื่องจากค่าตัวแปรทางชีวภาพทั้งหมดนี้มักเสื่อมลงตามอายุที่สูงขึ้น จึงเป็นไปได้ว่า(i)
การสูญเสียความอ่อนเยาว์ การเสื่อมสุขภาพและการลดลงของคุณภาพชีวิตอาจมีสาเหตุบางส่วนมาจากภาวะขาด
กรดอะมิโน ซีสเตอีน และ(ii) คนเราทั่วไปได้รับกรดอะมิโนซีสเตอีนจากอาหารไม่เพียงพอและจะประสบกับ
ภาวะบกพร่องของกรดอะมิโนซีสเตอีนได้ไม่ช้าก็เร็ว

In several clinical trials, cysteine supplementation improved skeletal muscle functions, decreased the body fat/lean body mass ratio, decreased plasma levels of the inflammatory cytokine tumour necrosis factor a (TNF-a), improved immune functions, and increased plasma albumin levels. As all these parameters degenerate with age, these findings suggest: (i) that loss of youth, health and quality of life may be partly explained by a deficit in cysteine and (ii) that the dietary consumption of cysteine is generally suboptimal and everybody is likely to have a cysteine deficiency sooner or later.


Antioxid. Redox Signal. 10(4): 661–678, 2008
Aberrant Insulin Receptor Signaling and Amino Acid Homeostasis as a Major Cause of Oxidative Stress in Aging

ปริมาณกรดอะมิโนซีสเตอีนในเลือดในช่วงเวลาที่ร่างกายงดเว้นอาหาร เช่น เวลากลางคืนจนถึงเช้าตรู่(ภาวะหลังการดูดซึมอาหาร) มีระดับลดลงตามอายุที่สูงขึ้น การลดลงของซีสเตอีนในเลือดนี้มีความสัมพันธ์กับการลดลงของสาร
ที่เป็นอนุพันธุ์ของซีสเตอีนในเนื้อเยื่อรวมทั้งการลดลงของกลูทาไธโอน สารต้านอนุมูลอิสระที่สำคัญของร่างกายที่
จำเป็นต้องถูกรักษาให้อยู่ในปริมาณสูง
การลดลงของซีสเตอีนสะท้อนถึงความเปลี่ยนแปลงของกระบวนการสลายโปรตีนเพื่อนำกรดอะมิโนมาใช้ซึ่งจำเป็นต่อการรักษาสมดุลของกรดอะมิโนในช่วงที่ร่างกายอดอาหาร

The plasma cysteine concentrations during starvation in the night and early morning hours (the postabsorptive state) decreases with age. This decrease is associated with a decrease in tissue concentrations of the cysteine derivative and quantitatively important antioxidant glutathione. The decrease in cysteine reflects changes in the autophagic protein catabolism that normally ensures free amino acid homeostasis during starvation.



HMS 90®

เวย์โปรตีนไอโซเลต
อุดมซีสเตอีนคุณค่าชีวภาพสูง
เสริมสร้างภูมิคุ้มกัน
เพิ่มระดับกลูทาไธโอน

สนใจสอบถามหรือสั่งซื้อสินค้า

Line ID : @HMS90_OFFICIAL (มี@นำหน้า)

Contact Details

บริษัท อิมมูโนไทย จำกัด245/4 ถ.สุขุมวิท 21 (อโศก) แขวงคลองเตยเหนือ เขตวัฒนา กรุงเทพฯ 10110092-696-6925